WhatsApp GroupJoin Now
Telegram Group Join Now

Wednesday 8 March 2023

AP MDM Ragi Java Preperation Process, Ingredients

AP MDM Ragi Java Preperation Process, Ingredients, Required Material, Procedure for Preperation of AP Mid Day Meal Ragi Malt Implementation Instructions 2023

AP MDM Ragi Java Preperation Process, Ingredients

AP MDM Ragi Java Importance:

  • Ragi is good for growing up kids.
  • keeps bones strong and prevents conditions like osteoporosis due to excellence source of calcium.
  • Fights anemia- wonderful basis of all natural iron
  • Rich in dietary fiber- helps in food digestion, stop over-eating, making the child really satisfied for a lengthier time period.
  • Malt created using ragi natural powder is quite healthful enlivening morning meal.
  • Ragi flour is rich in Magnesium helps to maintain nerve function and normal heart beat.
  • Ragi benefits to reduce bad cholesterol (LDL) and increase the effects of good cholesterol (HDL)

రాగి జావా అమలుపై ముఖ్య సూచనలు:

  • 10వ తారీఖు నుండి రాగి జావాను అమలు చేయుటకు నిర్ణయం తీసుకోవడం జరిగింది.
  • రాగిజావను వారంలో మూడు రోజులు నాన్ చిక్కి డేస్ (చిక్కి లేనిరోజు) అనగా మంగళవారము, గురువారము మరియు శనివారము పిల్లలకు ఇవ్వవలసి ఉంటుంది.
  • రాగిజావ ప్రారంభోత్సవం సందర్భంగా 10-03-2023 వ తారీకు అనగా శుక్రవారం నాడు తప్పనిసరిగా అన్ని స్కూళ్లలో రాగిజావని పిల్లలకు ఇవ్వవలసి ఉంటుంది.
  • రాగి & బెల్లం పాకెట్స్ ని 09.03.2023 మధ్యాహ్నం లోపు ప్రతి HM గారు FP షాప్ నుండి స్కూల్స్ కు తీసుకు వెళ్లి వెంటనే *imms app లో HM గారి లాగిన్ లో Ragi and Jaggery received quantity ని తప్పని సరిగా ఎంట్రీ చేయవలెను.
  • 10 తారీకు నుండి ఇస్కాన్ సరఫరా చేస్తున్న స్కూళ్లలో కూడా రాగి జావా తప్పనిసరిగా పిల్లలకు ఇవ్వవలెను. MEO KADAPA & CK DINNE వారు ISKCON వారికీ తగు సూచనలు ఇవ్వవవలెను.

రాగి మాల్ట్ తయారీకి కావలసిన పదార్థాలు (ఒకరికి) Ragi Malt Ingredients:

  • రాగి పిండి - 10 గ్రాములు
  • బెల్లం - 10 గ్రాములు
  • ఉప్పు - తగినంత
  • నీరు - 150మి.లీ
  • ✓ Ragi flour-10g
  • ✓water- 150ml
  • Jaggery-10g (1/2 tsp)

రాగి మాల్ట్ తయారు చేసే విధానం:-

  • 150 మి.లీ నీటిని కాచుకోవాలి.
  • ఒక గిన్నెలో 10 గ్రాముల రాగి పిండిని 20 మిల్లీ లీటర్ల చల్లని నీటిలో ఉండలు లేకుండా కలిపి పక్కన పెట్టుకోవాలి.
  • నీరు మరిగే సమయంలో నీటిలో చిటికెడు ఉప్పు వేసుకోవాలి.
  • మరిగే నీటిలో ముందుగా తయారు చేసిన రాగి పిండిని వేసి ఉండలు రాకుండా నిరంతరం కలుపుతూ ఉండాలి.
  • దీనికి 10 గ్రాముల బెల్లం వేసి, బెల్లం అంతా కరిగిపోయేలా కలుపుతూ ఉండాలి. 
  • రుచికరమైన రాగి పానీయం సిద్ధంగా ఉంటుంది.
Ragi Malt Preperation Procedure:
  • Firstly, in a small cup take 2 tbsp ragi flour
  • Dissolve ragi flour in ½ cup water without forming any lumps. Keep aside
  • Boil 1 cup of water in saucepan
  • Once the water comes to boil add the dissolve mixture of ragi flour
  • Stir continuously keeping the flame on medium
  • Mixture thickens and becomes glossy after 5minutes
  • Add 1tsp of jaggery
  • Stir until the jaggery dissolves completely and turns creamy
  • Finally ragi malt is ready to serve

Do you have any doubts? Join Our WhatsApp Group
Hello, How can I help you? ...
Click me to Join Group and chat...